China Works
Image default
Bedrijven

Een hond uit het asiel? Zo gaat het verder!

De asielen in Nederland en daarbuiten zijn een van de weinige die iets positiefs aan de lockdown overhouden. Doordat vele Nederlands thuis moeten werken hebben ze behoefte aan een beetje reuring in huis. Dit doen ze door een huisdier te nemen zoals een hond bijvoorbeeld. Een hond kan uiteraard ook bij een fokker worden gekocht maar gelukkig kiezen ook veel mensen er voor om een hondje te adopteren. Een ontzettend mooi gebaar natuurlijk maar met een hond uit het asiel gaat het er wel net even iets anders aan toe dan met een hond die bij de fokker vandaan komt of al jarenlang in een gezin heeft gewoond. Krijgen jullie binnenkort een hond uit het asiel? Dan hebben we hier wat tips die je op weg gaan helpen.

Wenperiode

Doordat honden uit het asiel over het algemeen wat ouder zijn hebben ze al het een en ander meegemaakt in hun leven. Ze zijn tenslotte niet voor niks in het asiel terecht gekomen. Misschien kon hun oude baasje niet meer voor hem of haar zorgen of klikte het niet met het gezin. In een asiel terecht komen is in ieder geval geen pretje en gaat een hond zeker niet in de koude kleren zitten. Wanneer een hond uit het asiel bij jouw in huis komt wonen heeft hij dus even tijd nodig om te wennen. Wennen aan een nieuwe omgevingen, nieuwe mensen, nieuwe regels, nieuwe geuren, nieuwe geluiden en noem maar op. De hond krijgt de eerste paar dagen zoveel prikkels te verwerken dat hij of zij behoorlijk overdonderd kan zijn. Geef de hond dus de tijd om te settelen en te bloeien, de hond zal zelf aangeven hoeveel tijd hiervoor nodig is.

Vluchtgedrag

Een hond die het spannend vindt en prikkels in de eerste paar dagen tot weken nog niet goed kan verwerken kan vluchtgedrag vertonen. Dit kan in huis zijn maar het gebeurt voornamelijk tijdens het wandelen. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen die opeens voorbij rijdt terwijl je hond dit nog helemaal niet gewend is of het geluid van kinderen die aan het spelen zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede halsband voor je hond gebruikt of liever nog een tuigje zodat hij of zij niet makkelijk uit de riem kan ontspannen. Je kan voor de zekerheid ook twee lijnen gebruiken. Een lijn aan de halsband van je hond en een aan zijn tuig. Op deze manier heb je dubbele zekerheid voor als er toch iets gebeurt.

Gezinsleven

Is je hond helemaal gewend? Dan kan je hem volledig bij het gezinsleven gaan betrekken. Dit doe je bijvoorbeeld door spelen en training. Honden houden van uitdaging en beide vormen zijn daar erg waardevol in. Vooral het training van de gehoorzaamheid is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van je hond. Hoe eerder hij of zij zal luisteren naar commando’s, des te makkelijker het voor alle partijen wordt.