China Works
Woningen

6 dingen die u moet weten over het EPC-certificaat

Bent u van plan een huis te verkopen of te huren? Dan is dit artikel speciaal voor jou. We laten u kennismaken met alle wondere werelden van energieprestatiecertificaten (EPC) en hoe u ze kunt aanvragen.

1. Wanneer is EPC – certificaat vereist?

Van studentenappartementen tot villa’s met zwembaden, elk gezin heeft een EPC-certificaat nodig dat op de verhuur- of verkoopmarkt wordt verkocht. Alleen woningen met een geldige bouwvergunning na 1 januari 2006 zijn uitgesloten van deze regeling omdat de melder tijdens het bouwproces een EPB-certificaat heeft opgesteld. Daarom vervangt het EBP-certificaat hier het EPC-certificaat. U kunt de uitzondering hier bekijken. Voor de verhuur of verkoop van studentenkamers geldt een andere regeling. Hiervoor kunt u meestal 1 certificaat gebruiken voor het hele gebouw. Als de studentenflat zelfstandig kan bestaan, dus er is een keuken en badkamer, dan hoef je alleen een apart certificaat te overleggen.

2. Wat is een EPC-certificaat?

Het EPC-certificaat overschrijdt de “score” van het huis in de “energie” -box eigenlijk niet. De “leraar” die het examen aflegt, wordt een energiedeskundige van type A genoemd en u kunt zelf contact opnemen en betalen als verkoper of verhuurder. De testscores zijn voor potentiële kopers of huurders. Zelfs als uw huis op energie werkt, krijgt u geen boete. Uiteraard kunnen potentiële kopers vertraging oplopen vanwege lage EPC-scores.

3. Wanneer en hoe vraagt u een EPC-certificaat aan?

De wet vereist dat wanneer u een huis verkoopt of huurt, u een EPC-certificaat moet hebben. Deze link brengt u naar een lijst van Klasse A-energiedeskundigen die bevoegd zijn voor EPC-inspectie. Het is het beste om drie offertes te vragen, omdat de overheid geen vaste prijs hanteert voor de huisinspectie. De prijs hangt grotendeels af van het type woning: voor een studio betaal je gemiddeld 120 tot 150 euro, voor een open gebouw betaal je 190 tot 250 euro voor een EPC-keuring. Het EPC-certificaat is 10 jaar geldig.

4.Hoe bereidt u zich voor op huisinspectie?

Tijdens het inspectieproces overweegt de energiedeskundige een geldige factuur voor werkzaamheden aan de woning. Als u gerelateerde facturen heeft, kunnen deze leiden tot betere EPC-scores. De PDF is een exclusieve lijst met gekwalificeerde documenten die uw huis kunnen scoren. Houd deze documenten bij de hand en de inspecteur zal ze vragen.

5. Wat krijg je na de inspectie?

Na de keuring bezorgt de keurmeester uw woning een EPC-certificaat. Het is een document dat het volgende bevat:

• Huisvestingsgegevens

• Energiescore op de kleurenbalk

• Informatie en handtekening van de inspecteur

• Getallen die door experts worden gebruikt om scores te berekenen

•Adviezen van de inspecteur om de woning energiezuiniger te maken

6. Hoe verloopt het inspectiewerk van de energiedeskundige?

De EPC-inspecteur kwam langs en inspecteerde het huis grondig. Ramen, daken, vloeren, voorzieningen … alles is geïnspecteerd. Inspecteurs volgen specifieke inspectieprocedures, zodat alle inspecties op dezelfde manier worden uitgevoerd.

https://be.propenda.com/keyword/is-te-koop.html