China Works
Bedrijven

Vitaliteit als de sleutel

De vitaliteit binnen een bedrijf is van uiterst belang. Je wil namelijk dat je werknemers zo goed mogelijk en zo lang mogelijk kunnen door werken, ook wel duurzaam inzetbaar genoemd. Je wil dat je werknemers op een gezonde manier binnen de organisatie kunnen blijven zonder te veel verzuim.

Verzuim en vitaliteit zijn twee begrippen die hand in hand gaan maar wel tegenstrijdig zijn. Mocht er veel verzuim zijn binnen de organisatie dan zal er wat gedaan moeten worden aan de vitaliteit binnen het bedrijf. Is de vitaliteit in het bedrijf goed geregeld, dan zal er minder verzuim op treden.

Verzuim kent een aantal verschillende vormen. Zo kan je spreken over ziekteverzuim kort-, middel- en langdurig. Maar ook zwangerschap of een burn-out vallen onder het verzuim. Voor een bedrijf is het natuurlijk van belang dat iedere werknemer zo gezond is als mogelijk, hoe beter de vitaliteit hoe beter de resultaten er uiteindelijk uit de werknemers zullen komen.

Met veel verzuim, kort of lang kan het bedrijf in de problemen raken. Voor een korte periode kunnen andere werknemers het werk vaak wel over nemen van degene die bijvoorbeeld ziek is, maar voor iemand die langdurig eruit ligt, wordt het al lastiger. Het werk moet over genomen worden, er moet een nieuw persoon voor aangesteld worden en uiteindelijk zal je zitten met dubbele loonkosten terwijl er maar slechts één aan het werk is. Om het verzuim binnen een organisatie zo laag mogelijk te houden is het verstandig om te kijken naar de vitaliteit binnen de onderneming. Is het klimaat goed, niet te warm of te koud, de vochtigheidsgraad, de stoelen waar de mensen op zitten en ga zo maar door. Om te kijken of je als bedrijf zijnde de juiste maatregelen hanteert kan je ervoor kiezen om een arbodienst in te schakelen. Op deze manier kan er goed gekeken worden of alles in orde is. Kijk voor dat je de eerste de beste inschakelt eerst naar de arbo dienst.

http://www.loopbaannederland.nl