China Works
Electronica en Computers

Driedimensionaal tekenen voor kinderen

3d Tekenen voor kinderen met een 3d pen is een feest. Kinderen vinden het fantastisch zelf dingen te creeeren met een 3d pen. En omdat er zoveel te maken is en net zoveel verschillende kleuren, verveelt het 3d tekenen ook niet snel. Wij willen u echter wel wijzen op enkele zaken waar u op moet letten als u met kinderen gebruik gaat maken van de 3d pen. Want je kan je lelijk bezeren aan een pen als je hem niet goed gebruikt. Wij gaan ervan uit dat kinderen vanaf 8 jaar snappen wat wel en wat niet kan met een printerpen.

De printerpunt wordt heet

De punt van een 3d pen noemen we de nozzle. Het is het punt waar het filament gaat smelten. En omdat ABS en PLA filament pas onder hoge temperaturen smelt, wordt deze punt dus ontzettend heet. Bij gebruik van ABS filament wordt een smelttemperatuur van ca. 230 graden ingesteld en voor PLA is dat gemiddeld 180 graden. Dus bij het aanraken kan je je behoorlijk bezeren. Let er ook op dat kinderen, wanneer ze de pen neerleggen, niet de punt op iets leggen. Een ander aspect is dat een printerpen een elektrisch apparaat is. Dat betekent dat het dus niet tegen water kan. Hou water dus uit de buurt als de kinderen beginnen met tekenen.

Wanneer de nozzle defect raakt

Bij de oude generatie 3d pennen, die overigens nog steeds riant over de toonbank gaan, kan de nozzle gaan verstoppen. Er blijft dan plastic achter in de punt van de pen en daarom kan het filament niet meer gesmolten de pen verlaten. Bij de nieuwe pennen is dit euvel opgelost, deze hebben een nozzle die niet of nauwelijks kan verstoppen. Heeft u een pen van de oudere generatie dan is het mogelijk een losse nozzle te bestellen.