China Works
Image default
Entertainment

Oorsprong Black Friday

De Black Friday is een van oorsprong Amerikaanse gewoonte die valt op de vrijdag na Thanksgiving (de vierde donderdag in november). In 2021 is dat op 26 november. Tijdens deze dag bieden veel winkels, winkelketens en webshops extra kortingen en speciale aanbiedingen. In de VS is de dag verworden tot het moment waarop de meeste aankopen van het hele jaar worden gedaan. Deze rage is overgevlogen naar Europa en in de afgelopen tien jaar zijn steeds meer winkels aan de Black Friday gaan deelnemen. En inmiddels is deze gewoonte niet meer weg te denken

 

Verkeersoverlast en ziekteverzuim

Over waarom de Amerikanen deze dag Black Friday zijn gaan noemen bestaan verschillende redenen. In 1961 was er in de Amerikaanse stad Philadelphia de dag na Thanksgiving een grote verkeersoverlast door shoppende mensen die door de lokale politie werd aangeduid als Black Friday. Maar al in 1952 werd de term gebruikt om het hoge ziekteverzuim van werknemers op de vrijdag na Thanksgiving – dat op donderdag wordt gevierd – aan te duiden. Door de vrijdag thuis te blijven, werd het weekend immers met twee dagen verlengd. Tegenwoordig zijn veel Amerikanen vrij op de dag na Thanksgiving.

 

Begin van het kerstseizoen

Black Friday wordt ook wel eens beschreven als de dag van het jaar waarop winkeliers eindelijk weer zwarte cijfers schrijven. Met deze dag wordt namelijk ook het begin van het kerstseizoen ingeluid. Er worden tijdens Thanksgiving in veel steden optochten georganiseerd waaraan ook de Kerstman deelneemt, om te laten zien dat kerstmis eraan komt. Traditioneel beginnen Amerikanen na Thanksgiving met de aankopen voor Kerstmis. Winkeliers staan daarom na deze speciale dag niet meer in het rood.