China Works
Image default
Zakelijk

Waarom een ergonomische bureaustoel essentieel is voor een gezonde thuiswerkplek

Thuiswerken is het nieuwe normaal. We kunnen er lang omheen draaien maar niet elke thuiswerkplek is even geschikt voor dagelijks gebruik. In tijden dat we voornamelijk op kantoor werkten bepaalde de inrichting van het kantoor de sfeer waarin u dagelijks te werk ging.

Nu u het merendeel of zelfs 100% van de tijd thuis werkt is het tijd om zelf de regie te nemen. De beste start voor een gezonde thuiswerkplek is een ergonomische bureaustoel.

Maar waar moet u op letten bij de aanschaf? Welke opties zijn er allemaal? En wat kost het? In dit artikel leggen we u stap voor stap uit op welke zaken u dient te letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel die uw leven mee zal gaan!

Verstelbare rugleuning is de basis van elke ergonomische bureaustoel

Rugleuningen kunnen we kort over zijn, deze dienen gewoon verstelbaar te zijn. Zonder een verstelbare rugleuning is een bureaustoel in de praktijk niet meer dan een uur of twee bruikbaar. Neem een verstelbare rugleuning als minimaal basispunt en werk vanuit daar verder in het zoeken van uw nieuwe bureaustoel. 

Armleuningen verstellen op uw bureaustoel

Correct verstelde armleuningen zorgen ervoor dat uw ellebogen op de juiste hoogte ondersteund worden. Behalve uw ellebogen ondersteunen armleuningen uw bovenlichaam, ontzien ze uw nek en assisteren ze een juiste rughouding. 

Opties voor verstelbare armleuningen variëren van bureaustoelen die alleen in hoogte verstelbaar zijn tot volledig 3D-verstelbare armleuningen. Daar tussenin zitten nog stoelen die in hoogte, breedte en diepte verstelbaar zijn. Volledig draaibare armleuningen zijn aanbevolen maar over het algemeen vallen deze in de duurste categorie. 

Lendensteun voor uw onderrug

Lendensteunen ondersteunen de onderkant voor uw rug door een kleine bolling aan de onderkant van de rugleuning. Sommige bureaustoelen hebben fabriek af een lendensteun maar ze zijn ook verkrijgbaar als accessoire. Onderrug klachten worden met een lendensteun verminderd, weggenomen of zelfs helemaal voorkomen. Dat laatste is natuurlijk het meest wenselijk. 

Indicatie van zituren

Ziturenindicaties geven aan hoe lang een bureaustoel ongeveer geschikt is om op te werken. Deze indicatie gaat uit van normaal gebruik maar is over het algemeen redelijk ruim genomen. Zo kan u er bij een bureaustoel met een ziturenindicatie van 1 tot 3 vanuit gaan dat u hier dagelijks beter niet meer dan 3 uur gebruik van kan maken.

Tot 3 uur is de minimale ziturenindicatie, daarboven gaan we al naar 3 tot 6 uur per dag. Stoelen in het 3 tot 6 uren segment zijn over het algemeen geschikt voor thuiswerken hoewel een niveau hoger natuurlijk beter is. Als we één segment hoger gaan komen we uit bij bureaustoelen waarop u lang achter elkaar kan werken. Bij normaal gebruik, voldoende pauzes en een gezonde levensstijl zal ik bij deze stoelen over het algemeen geen last ondervinden. Zo kan u comfortabel lange dagen maken als dat nodig is. Dit segment heeft een ziturenindicatie van 6 of meer uren.

Wat kost een ergonomische bureaustoel?

Voor de aanschaf van een goedkope ergonomische bureaustoel kan u rekenen op een minimaal bedrag van € 175,-. In het middensegment kan u rekenen op een uitgave variërend van € 600,- tot € 800,-. Nog betere bureaustoelen die ergonomisch ontworpen zijn kan u vanaf € 800,- tot € 1500,-. Bestellen doet u uiteraard op OfficeCity.be.