China Works
Woningen

Binnendeur afmetingen bepalen

Het lijkt zo simpel, meten hoe hoog en breed een binnendeur moet worden. Echter moet er rekening worden gehouden met twee soorten deuren die er bestaan. De verschillen hebben te maken met de manier waarop de deur in of over het kozijn gehangen wordt.

Opdekdeuren vallen aan de randen over het kozijn heen, stompe deuren vallen in het kozijn. Stompe deuren worden afgehangen aan scharnieren, opdekdeuren aan paumelle scharnieren. Bij opdekdeuren moet u tevens bepalen in welke draairichting u de deur wilt hebben. Hangen de scharnieren aan de linkerkant van de deur, dan is de deur linksdraaiend. Tevens moet je bepalen of de deur zich naar binnen opendraait of naar buiten.

Opdekdeuren

Opdekdeuren vallen gedeeltelijk over het kozijn heen. Wanneer je een bestaande opdek binnendeur wilt vervangen, kun je de oude deur gewoon opmeten. Echter, vervang bij het kopen van de nieuwe deur, ook de scharnieren. Heb je echter geen oude deur, dan is het zaak om nauwkeurige metingen te doen.

Bij een opdekdeur meet je het gedeelte wat over het kozijn valt, in de hoogte gewoon mee. Als je nog een dorpel wilt plaatsen, houd hier dan rekening mee. Daarna meet je de breedte aan de onderkant, in het midden en aan de bovenkant van het kozijn. Bij opdekdeuren meet je het gedeelte wat over het kozijn valt, in de breedte niet mee.

Stompe deuren

Dit soort binnendeur valt in het kozijn, en niet over het kozijn heen. De sponningmaat wordt gemeten aan de hand van de binnenkanten van het kozijn. Meet eerst de hoogte aan de linker- en rechterkant van vloer tot de bovenkant van de ruwe muuropening, dit heet ook wel de sponning.

Wanneer er nog een drempel moet komen, houd hier dan rekening mee.

Daarna meet je de breedte van de deur op drie verschillende plaatsen, omdat kozijnen vaak maatverschillen hebben. Je meet de breedte onderin, in het midden en bovenin het kozijn. Is de deur alsnog iets te hoog of breed? Dan kun je een bandschuurmachine gebruiken om de deur bij te schaven. Dit kan echter alleen als de deur massief is.

http://www.deurenshop.com