China Works
Kinderen

Een peuterfiets kopen – waar moet je zoals op letten?

En eerste fiets kopen voor je zoon of dochter is steeds een belangrijk moment. De meeste jongens en meisjes beginnen meestal eerst te rijden op een driewieler of loopfiets. Al snel zal je kind hier uit gegroeid zijn en is het tijd om de overstap te maken naar een echte degelijke peuterfiets, al dan niet met afneembare steunwieltjes voor in het begin.

Maar waar moet je nu zoal op letten als je voor het eerst een peuterfiets gaat kopen? In dit artikel geven we je alvast enkele nuttige tips mee…

Wielmaat

Afhankelijk van de leeftijd van je zoon of dochter moet je de juiste fietsmaat kiezen. Kies je een maat die te klein of te groot is dan zal je kind moeilijk leren fietsen met veel valpartijen tot gevolg. Voor peuters van 2 tot 4 jaar met een kledingmaat van 92-104 kies je voor een kinderfiets met 12 inch wielmaat. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar met kledingmaat 104-116 kies je dan weer best voor een fiets met 16 inch wielmaat.

Een volledig overzicht van aangeraden fietsmaten per lichaamslengte kan je hier terugvinden.

Nog een gouden tip: koop nooit een kinderfiets “op de groei”. Zorg dus dat je steeds een fiets koopt volgens de lengte en leeftijd van je zoon of dochter en nooit een maatje groter.

Verlichting

Op kleine kinderfietsen zit meestal geen verlichting. Sommige kinderfietsen zijn voorzien van LED verlichting in combinatie met een batterij. Tegenwoordig worden er zo goed als geen fietsen meer verkocht met ouderwetse dynamo.

Als je in een drukke stad woont en je wil je kind leren fietsen op de openbare weg dan is het toch aangeraden om een peuterfiets te kopen met verlichting.

Woon je echter in een rustige wijk dan kan een kinderfiets zonder verlichting perfect ook dienen om overdag met je zoon of dochter in de wijk wat te oefenen.

Materiaal

Kies steeds een peuterfiets die een stalen frame heeft. Kinderfietsen krijgen dikwijls stoten en valpartijen te verwerken dus als je wil dat de fiets langer mee gaat dan kies je best voor een stalen fiets en geen die gemaakt is van aluminium.

Remmen

Je peuter moet nog leren fietsen, dus veiligheid is zeer belangrijk. Peuterfietsen met handrem zijn goed maar nog beter is het om te kiezen voor een fiets met terugtrapram.

Op die manier kan je peuter steeds het stuur met twee handen stevig vasthouden. Als je een kinderfiets vindt die zowel een handrem als terugtraprem heeft, kies dan zeker voor deze laatste.

Hiermee weet je normaal voldoende als het gaat over een nieuwe kinderfiets kopen. Onthoudt dat de fiets moet gekocht worden op maat van je kind en niet “op de groei”, de fiets liefst moet voorzien zijn van verlichting, de fiets liefst vervaardigd moet zijn uit staal i.p.v aluminium, en dat een terugtraprem op een peuterfiets beter is dan een gewone handrem op het stuur.

http://www.kinderfietsenwinkel.be