China Works
Woning en Tuin

Veranderingen woningmarkt 2016

Ieder jaar verandert er weer een heleboel op de woningmarkt. Niet alleen qua verkopen, maar ook qua regelgeving. Hoe staat de woningmarkt er nu voor? En wat gaat er volgend jaar allemaal veranderen voor potentiële huizenkopers?

Markt bloeit langzaam op

De ontwikkelingen op de woningmarkt zijn positief en laten een stijgende lijn zien. Zo waren de huizen het derde kwartaal zo’n 2,9 procent duurder dan dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast is de hypotheekrente veel lager dan een jaar geleden. Er worden weer meer huizen verkocht en de prijzen stijgen weer langzaam. De algehele economische vooruitgang laat zich dus ook in de woningmarkt steeds beter zien.

Nieuwe regelgeving 2016

In 2016 verandert er weer het een ander qua regelgeving. Voor potentiële huizenkopers is het dus goed om te weten wat er allemaal gaat wijzigen.

Leenbedrag gaat omlaag

Het maximale leenbedrag zal dalen. Dit jaar kon de hypotheek maximaal 103 procent van de marktwaarde van de woning bedragen, in 2016 wordt dat 102 procent. Je kunt dus volgend jaar maar zo’n 2 procent extra lenen voor de financiering van bijkomende kosten (zoals notaris– en makelaarskosten). Gemiddeld komt er bij de aankoop van een huis 6 procent aan bijkomende kosten bij. Dit betekent dus dat iedereen die een huis koopt ongeveer 4 procent zelf moet inleggen. Er worden wel uitzonderingen gemaakt als er sprake is van bijvoorbeeld woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Ook voor eenverdieners hebben de aanpassingen van de woonquotes gevolgen. Doordat je minder kan lenen, wordt het vaak erg lastig om alleen een huis te kunnen kopen.

 

Rekenmethode tweeverdieners wijzigt

Koop je samen een huis en heb je allebei een inkomen? Ook dan kan je  volgend jaar waarschijnlijk minder lenen. De rekenmethodiek voor tweeverdieners wordt namelijk aangepast. In 2015 mag nog een derde van het laagste inkomen worden meegenomen om het maximale hypotheekbedrag te berekenen. Vanaf volgend jaar is dit de helft. Dit klinkt als een positieve aanpassing van de regelgeving, maar ook de ‘woonquotes’ gaan wijzigen. Een woonquote is een percentage van het bruto jaarinkomen wat je maximale hypotheeklast per jaar bepaalt. Deze woonquotes zijn over het algemeen naar beneden bijgesteld. Voor tweeverdieners betekent dit dus: minder lenen.

NHG-hypotheek verder verlaagd

Vanaf 1 juli 2016 zal de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie nog verder naar beneden gaan. 1 juli is het bedrag al verlaagd van 265.00 euro naar 245.00 euro. Per 1 juli 2016 zal de maximale NHG grens verlaagd worden naar 225.000 euro. Daarnaast gaat de NHG er van uit dat 6% van het leenbedrag gebruikt wordt voor de bijkomende kosten. Omgerekend betekent dit dat een huis dus nog maar maximaal 212.264 euro mag kosten, wil je gebruik willen maken van de NHG en het bijbehorende vangnet.

Belastingvrij schenken

Op Prinsjesdag is aangekondigd dat de mogelijkheden rondom belastingvrij schenken worden verruimd. Vanaf 2017 is een schenking tot 100.000 vrij, op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor het kopen van een woning of het aflossen van een hypotheek. De ontvanger moet echter wel tussen 18 en 40 jaar oud zijn.

Zoekt u notarieel advies in de provincie Zeeland? Breng dan eens een bezoek aan notarispraktijk Van Dongen in het centrum van Middelburg: www.notaris-vandongen.nl

Bron: Nieuws.nl

 

http://www.notaris-vandongen.nl/