China Works
Hobby en vrije tijd

Welke gitaren bestaan er?

Er bestaan diverse soorten gitaren, waardoor het voor gitaristen vaak lastig is om de juiste gitaar te kiezen. Gelukkig kun je alle gitaren onder brengen in vier categorieën. We hebben het dan over de akoestische, elektrische, bas- en kindergitaren. Daarnaast zijn er ook weer varianten op deze categorieën. In deze blog behandelen we deze vier gitaar soorten door onder andere de verschillen te benoemen.

Akoestische gitaar

Akoestische gitaren zijn vrijwel altijd uitgevoerd met nylon snaren. Deze snaren zijn minder pijnlijk aan de vingers tijdens het gitaar spelen en daarom erg populair bij beginnende gitaristen. Ook kent een akoestische gitaar een klankkast. Deze klankkast functioneert als een soort van luidspreker. De trillingen, welke de snaren voortbrengen, worden namelijk versterkt door deze klankkast. Naast de benaming akoestische gitaar kennen we ook nog de flamenco, klassieke, western, archtop en resonator gitaar. De western gitaar beschikt in dit geval wel over stalen snaren en wordt daarom ook wel steelstinggitaar genoemd.

Elektrische gitaar

In tegenstelling tot de akoestische gitaar hebben de meeste elektrische gitaren geen klankkast. De trillingen van de snaren worden in dit geval getransformeerd naar elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens gestuurd naar een gitaarversterker, waardoor er geluid ontstaat. Voor beginnende gitaristen is een elektrische gitaar vaak niet geschikt, omdat deze erg prijzig is in de aanschaf. Je hebt namelijk naast een gitaar ook een versterker nodig om gitaar te kunnen spelen.

Basgitaar

Een basgitaar heeft in plaats van zes snaren, maar vier snaren en daarom minder geschikt voor het volgen van gitaarlessen. De zware tonen van een basgitaar dienen vaak als achtergrondmuziek in een band of orkest.

Kindergitaar

Kindergitaren zijn van een kleiner formaat en daarom geschikt voor jeugdige gitaristen. Daarnaast kennen kindergitaren de volgende maten: ¼ , ½ , ¾. Deze maten zijn gebaseerd op de volwassen gitaar, welke ook wel de 4/4 gitaar wordt genoemd.

http://www.uwgitaarlesonline.nl/soorten/