China Works
Financieel

Autoverzekeringen vergelijken? lees eerst wanneer en hoe je moet opzeggen

Autoverzekeringen vergelijken? Lees eerst wanneer en hoe je moet opzeggen

Wil je je autoverzekering opzeggen, bijvoorbeeld omdat je ontevreden bent over je huidige verzekeraar of omdat je een beter aanbod bent tegengekomen? Dan zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. In de eerste plaats is er de wettelijke opzegtermijn. Je bent verplicht om je verzekeraar tenminste drie maanden voor de vervaldag op de hoogte te stellen. Ben je te laat met opzeggen, dan wordt je contract automatisch met een jaar verlengd. Let wel goed op: deze opzegtermijn geldt voor je verplichte BA verzekering. Voor overige aanvullende verzekeringen kúnnen andere voorwaarden gelden, hoewel je verzekeraar doorgaans dezelfde voorwaarden zal hanteren. Controleer dit echter altijd goed.

Opzeggen zonder opzegtermijn

Er zijn een paar bijzondere situaties waarin je ook je autoverzekering kunt stopzetten. Na elke aangifte van een schadegeval kun je tot uiterlijk een maand nadat je verzekeraar heeft aangegeven of hij wel of niet een schadevergoeding zal betalen, je verzekering opzeggen. Als het tarief van je autoverzekering of de verzekeringsvoorwaarden gewijzigd worden. Wanneer je verzekeraar failliet gaat of de vergunning tot het aanbieden van verzekeringen wordt ingetrokken. Als er sprake is van vermindering van het risico. Wanneer je auto ingevorderd wordt.

Hoe werkt het

Wanneer je je autoverzekering op wilt zeggen, kun je dat het beste doen door een aangetekende brief te sturen aan de verzekeringsmaatschappij. Ga je liever persoonlijk langs om het te regelen, vraag dan wel altijd om een ontvangstbewijs. In de opzegbrief moet je in ieder geval de volgende zaken vermelden:

  • Locatie en datum op het moment van schrijven
  • Je volledige naam en adres
  • De naam van je verzekeraar
  • Je polisnummer
  • Het soort verzekering
  • De vervaldatum

Vergeet niet de brief te ondertekenen. Heb je de opzegging geregeld? Vul dan direct op internet een autoverzekering simulatie in om de beste nieuwe verzekering af te sluiten.