China Works
Image default
Woning en Tuin

Dakvensters: waar en wat moet je weten

Op vrijwel ieder dak is het mogelijk om te kiezen voor dakvensters. Dakvensters zijn ramen in je dak. Dat kan één raam zijn maar ook een serie van ramen. Dakvensters zijn er dus in allerlei soorten en maten. Ze kunnen elektrisch bediend worden of juist handmatig. Het is zelfs mogelijk om de elektrische bediening via zonne-energie te doen. En je kunt zelf bepalen wat voor type glas je in je dakvensters wil hebben. Een hoop om te overwegen dus. We vertellen je meer over wat je moet weten over dakvensters.

Platte en schuine daken

Dakvensters zijn er voor platte daken en schuine daken. Op een plat dak kun je een lichtstraat laten plaatsen. Dat is een serie van grote ramen. Ook kun je voor een lichtkoepel kiezen, een kleiner raam. Voor schuine daken kun je kiezen voor één dakraam dat schuin opent of voor een serie van dit soort ramen naast of onder elkaar of allebei. Dit heet dan een daglichtsysteem. Een andere optie is om te kiezen voor een dakkapel.

Gordijnen voor dakvensters

Je kunt je voorstellen dat dakvensters niet zo goed werken met standaard gordijnen. Een gordijn aan een rail werkt niet van harte met een schuin raam. Daarom zijn er voor dit soort dakvensters speciale gordijnen te vinden. Ze worden bevestigd in het kozijn van het raam, zodat ze goed het raam kunnen bedekken. Bovendien werken ze beter verduisterend dan gordijnen aan een rail of ringen.