China Works
Image default
Woning en Tuin

Interessante feiten over secondelijm

We grijpen vaak snel naar de bekende secondelijm als er iets gelijmd moet worden. Secondelijm zorgt ervoor dat materialen binnen enkele seconden aan elkaar verbonden worden. Het is een handige lijmsoort om verschillende materialen mee te verlijmen, zoals hout, leer, rubber, kunststof, metaal, glas, plastic en nog veel meer. Maar hoe werkt secondelijm nu eigenlijk en waarom zorgt het binnen enkele seconden voor zo’n krachtige verbinding? En waar kun je deze lijm zoal voor gebruiken?

Cyanoacrylaatlijm

De chemische naam van secondelijm is cyanoacrylaatlijm. In secondelijm zitten namelijk cyanoacrylaten. Cyanoacrylaten harden razendsnel uit zodra de lijm met vocht uit de lucht of vocht uit de te verlijmen materialen in contact komt. Door dit vocht wordt er een chemische kettingreactie in gang gezet. Hierdoor hardt de lijm erg snel uit en is de lijm erg snel te gebruiken. Dankzij deze snelle reactietijd kunnen de verlijmde onderdelen snel worden verwerkt, waardoor je ook gelijk tijd en geld bespaard.

Binnen enkele seconden uitgehard

Ondanks de naam secondelijm is de lijmsoort past echt uitgehard na 24 uur. Secondelijm zorgt er wel voor dat er binnen enkele seconden een handvaste verbinding ontstaat, maar deze verbinding is past echt definitief na 24 uur. Hoe snel een secondelijm uithardt hangt daarnaast ook af van het soort lijm. Daarnaast hebben ook andere omstandigheden zoals omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid invloed op het uithardingsproces. Als de secondelijm eenmaal uitgehard is, ben je van een stevige hechting verzekerd waar je lang van kunt profiteren. Daarnaast is er zelfs secondelijm op de markt die waterbestendig is, waardoor e er nog langer van kunt profiteren.