China Works
Image default
Aanbiedingen

Hoe kies je kinderfietsen?

Van loopfietsen voor de allerkleinsten tot jeugd mountainbikes met voorvering, er zijn veel opties op twee wielen beschikbaar voor jonge fietsers. Maar met zoveel keuze, hoe beperk je je zoektocht? Wij begeleiden je bij het vinden van de juiste fiets voor je kind.

De beste indicatie van de juiste maat voor je kind is hoe comfortabel het zich voelt op de 12 inch fiets.

Om de juiste maat te vinden, is het altijd het beste om het kind zelf verschillende fietsen te laten proberen. Zo kunnen ze op het zadel zitten, het stuur vastpakken, de remmen testen en een rondje fietsen om er zeker van te zijn dat de fiets past en ze comfortabel kunnen trappen.

Welke maat fiets heeft mijn kind nodig?

Het eerste wat je moet weten als je op zoek bent naar kinderfietsen is dat ze, in tegenstelling tot fietsen voor volwassenen, worden gemeten aan de hand van de grootte van het wiel in plaats van het frame. De meest gangbare kinderfietsen beginnen bij 12 inch wielen en lopen door tot 24 inch wielen. Daarna kunnen grotere kinderen kiezen uit fietsen voor volwassenen, die beginnen bij 26 inch wielen.

De wielmaat is echter slechts één uitgangspunt bij het zoeken naar een kinderfiets. De volgende tabel dient als leidraad en is geen vervanging voor het persoonlijk uitproberen van de fiets. Hier worden geschatte leeftijdscategorieën gegeven, maar houd in gedachten dat leeftijd geen belangrijke bepalende factor is bij het bepalen van de maat van een meisjesfiets 14 inch, vanwege de verschillen in lengte, romp en benen binnen een leeftijdscategorie. Een fiets die de ene 7-jarige past, kan te groot zijn voor een andere 7-jarige met kortere benen. Ook kan een  kinderfiets 16 inch met dezelfde maat wielen verschillen per fietsfabrikant.

Waar moet je op letten als je kind een nieuwe fiets probeert?

Hoe lang is het kind (of hoe lang zijn de benen)? De stahoogte – de afstand tussen de bovenbuis en de grond – is een belangrijke factor bij de keuze van een kinderfiets. Het kind moet op de fiets kunnen zitten met zijn voeten plat op de grond, zodat zijn kruis niet op de bovenbuis van de fiets rust. Dit is zowel voor het comfort als voor de veiligheid.

Kunnen ze bij het stuur? Het kind moet het stuur gemakkelijk kunnen vastpakken zonder zijn armen volledig te strekken. Een lichte buiging in de ellebogen is ideaal. Ze moeten ook gemakkelijk kunnen sturen en in de handremmen kunnen knijpen, die vanaf 20 inch fietsen worden ingevoerd.

Zithoogte: De meeste kinderfietsen zijn zo ontworpen dat ze rechtop rijden. Ze moeten comfortabel kunnen zitten en hun omgeving goed kunnen zien. Hun benen moeten licht gebogen zijn onderaan de trapbeweging.  

Andere tips om een fiets te kopen

Test de handremmen. Zorg ervoor dat de handen van je kind ze kunnen bedienen.

Pas ze na verloop van tijd aan. Als een kind voor het eerst leert fietsen, moet het zadel laag genoeg zijn, zodat het met beide voeten de grond kan raken en zichzelf kan opvangen als het valt. Naarmate ze beter worden, moeten ze meer op hun tenen staan, zodat ze efficiënter kunnen trappen en hun knieën minder belast worden.

 

 

https://www.chinaworks.be/hoe-kies-je-kinderfietsen/