China Works
Dienstverlening

Veel voorkomende gasdetectiemeters

In de wereld van de gasdetectie, zijn PID meters veel gebruikte hulpmiddelen. Deze apparaten meten VOC’s, in het Nederlands ook wel vluchtige organische stoffen genoemd. De belangrijkste gassen kunnen wel gemeten worden door de meter die voluit Photo Ionisatie Detector heet. Het apparaat dankt zijn naam aan het ultraviolette licht dat de gassen weet te detecteren. Hiervoor is een bepaalde hoeveelheid energie nodig en deze wordt ook wel IP, oftewel ionisatiepotentieel, genoemd. Het wordt gemeten in elektronvolt (eV). Je moet dus wel goed weten waar je mee te maken heb voordat je ermee aan de slag gaat.

Voordelen van PID meters

De grootste voordelen van de apparaten zijn de, in verhouding, lage kosten, het gebruiksgemak en de bijna onmiddellijke resultaten. Het belangrijkste voordeel is echter dat het hele lage VOC waarden kan meten. Zelfs een lage waarde van een VOC kan giftig of brandbaar zijn en het is dus erg belangrijk om deze op tijd te detecteren. Hier zul je met een PID meter zeker geen moeite mee hebben. Ook als er verder weg een VOC vrijkomt, kun je een PID meter gebruiken om erachter te komen waar dit precies is. Hoe dichter je in de buurt komt, hoe hoger de waarden immers zullen zijn.

Nadelen van een PID meter

Het grootste nadeel van een PID meter is dat het geen methaan meet, dit is het belangrijkste onderdeel van natuurlijk gas. Dit komt omdat het IP van methaan boven de kracht van de meeste PID meters uitstijgt. Ook heeft een PID, net als alle andere detectoren, onderhoud nodig. De bijsluiter geeft doorgaans aan hoe vaak er getest en gekalibreerd moet worden. Ten slotte noemt een PID de aanwezige stoffen niet bij naam. Hiervoor heb je een ander apparaat nodig. Een PID is dus ideaal als hulpmiddel voor directe detectie, maar werkt het beste in combinatie met andere apparaten.