China Works
Image default
Bedrijven

Voorkom ongedierte in de tuin met aaltjes

Veel mensen hebben er last van, ongedierte in de tuin. Denk aan de slakken die je mooie planten aanvreten en er gaten in maken. Voor veel mensen is dit een grote irritatie waar ze vaak geen oplossing voor vinden. Denk daarom eens eraan om aaltjes te gebruiken in je tuin. Aaltjes werken vooral goed bij klein ongedierte zoals slakken, rouwvliegjes en larven. Aaltjes zijn draadvormige, niet gesegmenteerde fijne rondwormpjes die je enkel en alleen kunt zien met een microscoop. Aaltjes worden daarom ook vaak draadwormen genoemd door de mens. Aaltjes zijn een natuurlijk levend wezen dat in elk grond, elke levend wezen en elk ecosysteem aanwezig is. Aaltjes is een verzamelnaam voor in de grond levende rondwormen of nematoden. Aaltjes, draadwormen, rondwormen en nematoden worden door elkaar gebruikt terwijl eigenlijk iedereen hetzelfde bedoelt, maar een andere benaming geeft. Aaltjes worden de laatste tijd steeds vaker gebruikt in de tuin om verschillende plagen of ongedierte weg te krijgen. Het wordt vaak toegepast in de biologische landbouw, omdat het een natuurlijke manier is om ongedierte uit te roeien of uit je tuin te krijgen. Niet alle aaltjes werken op alle insecten, je zult dus het goede soort aaltjes moeten kopen zodat je effectief het juiste insect kunt bestrijden. Wanneer je de verkeerde aaltjes gebruikt zul je ook geen resultaat zien en zal het ongedierte in je tuin actief blijven. Aaltjes kopen kun je in veel tuinwinkels en bij hoveniersbedrijven.

 

 

Hoe bestrijden aaltjes het ongedierte?

Zoals eerder aangegeven werken niet alle aaltjes op alle insecten, daarom zul je goed moeten kijken wat precies het probleem veroorzaak in je tuin en daar de aaltjes voor kopen. Hoe vinden de aaltjes hun prooi? Ze herkennen ze door de geuren van de insecten die ze bij zich dragen. Wanneer ze een insect ruiken gaan ze op de geur af en zoeken ze bij het insect een lichaamsopening waardoor ze naar binnen kunnen dringen. De aaltjes dragen een bepaalde bacterie bij zich die dodelijk is voor de insecten. Zodra ze de prooi hebben gevonden zoeken ze zoals eerder aangegeven een lichaamsopening waardoor ze naar binnen kunnen dringen. Wanneer ze binnen zijn infecteren ze het insect met de dodelijke bacterie. Wanneer het insect dood is beginnen de aaltjes zich te vermenigvuldigen tot er een nieuwe generatie is. De nieuwe generatie gaat ook weer op zoek naar een insect waar ze het lichaam binnen kunnen dringen en zo blijven de aaltjes zich door ontwikkelen. De temperatuur van de bodem dient minimaal 13 graden te zijn voor de aaltjes hun werk goed kunnen doen. 

 

Meer informatie over de aaltjes

–          Zoals eerder aangegeven maar heel belangrijk is dat de bodemtemperatuur minimaal 13 graden moet zijn voor de aaltjes een prima werking hebben. Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever en efficiënter ze werken.

–          De beste maanden om te bestrijden door middel van aaltjes zijn van maart tot eind mei en vanaf juli tot eind september, afhankelijk van het soort aaltjes dat je gebruikt.

–          Ze kunnen zich enkel voortbewegen als de bodem vochtig is. Maak de bodem dus goed nat voordat je ze toepast en houd de bodem ook daarna nog vochtig.

–          Pas ze toe op een bewolkte dag of bij zonsondergang.

–          Combineer geen kunstmeststof met aaltjes want hierdoor zullen de aaltjes sterven.

–          Voor een goede dosering en verspreiding kun je een mengtoestel gebruiken. Een mengtoestel is speciaal voor het sproeien van aaltjes en zorgt voor een goede dosering. De meeste verdelers van een mengtoestel passen op elke universele tuinslang.

Aaltjes hebben vele voordelen ten opzichte van chemische bestrijdingsmiddelen en zijn daarbij helemaal ongevaarlijk voor mensen en huisdieren. Ze hebben ook geen negatieve invloed op het milieu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.biogroei.nl/producten/aaltjes