China Works
Dienstverlening

Een hardcover boek drukken: wat is het ideale boekformaat?

Een hardcover boek drukken is veel meer dan alleen een digitale tekst aanleveren bij een drukkerij. Bij de uiteindelijke totstandkoming van een boek spelen namelijk ook ontwerp, afwerking en distributie een rol. De Beste Boekdrukkers kan u hierbij van A tot Z begeleiden. Achter deze naam gaat de jarenlange ervaring in grafische productie van Modderkolk Grafische Producten schuil. Wilt u een hardcover boek drukken, dan kunt u een eigen ontwerp aanleveren, maar dit ook door De Beste Boekdrukkers laten verzorgen. Een belangrijk onderdeel van het ontwerpaspect is het boekformaat.

Het boekformaat moet aansluiten bij het soort boek

Het schrijven is dus slechts één onderdeel van het geheel. Wilt u een hardcover boek drukken, dan is het zaak om deze te laten aansluiten op het soort boek dat u heeft geschreven. Met andere woorden, welke afmetingen passen bij de inhoud en het doel van het door u geschreven boek met harde kaft? Behalve dat het formaat moet passen bij de inhoud van uw titel, moet het ook op de gewenste manier opvallen en bijdragen aan de beleving van uw lezers. Hieronder ziet u een aantal formaten uitgelicht.

Een boek met A4-formaat

Veel klanten die een hardcover boek drukken, laten dit op A4-formaat doen. Dit kan zowel staand als liggend. A4 is met zijn 21 bij 29,7 centimeter het bekendste papierformaat, maar dat is niet de hoofdreden om voor deze afmeting te kiezen. Zo worden romans eigenlijk nooit op dit formaat gedrukt. Een hardcover boek drukken op A4-formaat betreft in veel gevallen lesboeken. Leerlingen of studenten beschikken dan over een boek waarvan elke pagina veel informatie kan weergeven, zonder dat het zijn overzicht verliest. Liggende A4-boeken zijn vaak kinderboeken.

Een boek met A5-formaat

Wilt u een hardcover boek drukken op papier met A5-formaat, dan heeft u binnenkort een exemplaar van 14,8 bij 21 centimeter in handen. Dit formaat wordt meestal gekozen voor romans of andere leesboeken. De afmetingen maken het boek dusdanig compact, dat het makkelijk vast te houden is en eveneens eenvoudig te vervoeren. Wilt u er zeker van zijn dat de lezers van uw titel het boek op meer plekken dan alleen thuis kunnen lezen? Dan is A5 een verstandige keuze.

Een vierkant boek

Het laatste formaat dat hier wordt uitgelicht, is het vierkante boek. De precieze afmetingen kunnen verschillen en zijn uiteraard voor een groot deel afhankelijk van uw voorkeuren en het werk dat u aanlevert. Met een vierkant boek heeft uw lezer een mooi symmetrisch ontwerp in handen. Iets wat de aandacht en interesse van velen trekt. Alhoewel vierkante boeken minder vaak worden gedrukt dan boeken met een A4- of een A5-formaat, is dit formaat ideaal voor receptenboeken of kinderboeken.

https://www.debesteboekdrukkers.nl