China Works
Dienstverlening

Een overzicht van de job van de Rehabilitatie psycholoog

Rehabilitatiepsychologen staan patiënten van alle leeftijden en achtergronden bij, die een invaliditeitstrauma hebben opgelopen, lijden aan een chronische fysieke of mentale ziekte, of aan een ontwikkelingsstoornis. Ze behandelen tevens stoornissen die geassocieerd worden met het denken, de geestestoestand en het gedrag die het genezingsproces van andere mentale of fysieke gezondheidsconditie kunnen afzwakken. Patiënten die psychologisch gezond zijn, zijn op hun beurt beter gewapend om om te gaan met ziekte of verwondingen. Als langdurige resultaten van de psychologische behandeling zien we een toegenomen functioneren op het werk, op school, thuis en in de sociale omgeving.

Medische onderzoekers en psychologen hebben praktisch het bewijs geleverd dat patiënten die deelnemen aan de rehabilitatietherapie echt voordeel halen uit die psychologische tussenkomst. Individuen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis kunnen hun niveau waarop ze sociaal functioneren opkrikken, hun gevoelens beheersen en hun humeur verbeteren met de hulp van een rehabilitatiepsycholoog.

In de laatste jaren is de rehabilitatiepsycholoog een onmisbare medewerker geworden in vele medische teams. Ouder wordende mensen, die de pijn van het functioneringsverlies ervaren, reageren goed op de rehabilitatietherapie, en patiënten en cardiovasculaire chirurgen beweren dat psychologische behandeling na bypass operaties post-operatieve depressies tegengaat.

De specialisten op dit gebied kunnen werken in verschillende werkomgevingen waaronder fysische therapiecentra, instellingen voor begeleid wonen en rehabilitatiecentra. De salarissen kunnen gaan van 45.000 $ tot 100.000 $ , afhankelijk van de ervaring, het behaalde diploma en de praktijk waar men werkt. De meeste beoefenaars doen aan personenanalyses, stellen grenzen op voor herstelmogelijkheden, stellen einddoelen op en noteren de vooruitgang die de patiënten boeken. Specifieke taken kunnen zijn een patiënt bekwaam maken om een ondersteuningssysteem efficiënt te gebruiken, ze in contact te brengen met gemeenschapsinstellingen en bronnen aan te bieden die de onafhankelijkheid van de patiënt bevorderen.

Tijdens het laatste decennium is de nood aan rehabilitatiepsychologen toegenomen, tengevolge van het feit dat er ook meer geweten is over het verband tussen het lichaam en de geest. Dit werkveld trekt vooral diegenen aan die belangstelling hebben voor geïntegreerde therapeutische benaderingen, creatieve en individuele tussenkomsten en hen die een grote mate van zelfstandigheid hebben. Een vooral geduldig temperament en een sterk ontwikkelde zin voor optimisme zijn een pluspunt om de rehabilitatiepsychologie in de praktijk te beoefenen.

Meer te weten komen over deze materie? Neem dan eens een bezoekje aan de website van depsycholoog.nl. Bij uitstek de plek waar mensen informatie op kunnen doen omtrent dit vakgebied. Ook als u op zoek bent naar een psycholoog in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven, weten zij u ten allen tijden bij te staan.

 

https://www.depsycholoog.nl/