China Works
Hobby en vrije tijd

Notenschrift of piano akkoorden?

 

Wanneer je het pianospel wil leren kun je natuurlijk kiezen uit meerdere methoden. Zo kun je piano liedjes leren door middel van het notenschrift, maar ook via piano akkoorden. Nu is het de vraag welke van deze twee manieren het beste is. Om deze vraag te beantwoorden vind je hieronder een korte beschrijving van beide methoden.

Het notenschrift leren

Deze methode kost wel veel tijd, maar levert ook een hele hoop op. Wanneer je het notenschrift kent kun je naast de piano ook andere muziekinstrumenten bespelen. Noten lezen is namelijk een universeel iets en daarom toepasbaar voor meerdere instrumenten. Toch bestaat het notenschrift uit ontzettend veel onderdelen, zoals de muzieknoten en notenbalken. Ook zijn er tal van symbolen die je moet kennen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat beginnende pianisten toch eerder de voorkeur geven aan de piano akkoorden.

Piano akkoorden eenvoudiger?

Een piano akkoord is eigenlijk het aanslaan van 3 of meer toetsen tegelijk op het klavier. Zo bestaan er zeven basis akkoorden, welke worden aangeduid met de eerste zeven letters van het alfabet. Wanneer je de basis piano akkoorden kent kun je vrijwel de meeste piano liedjes spelen. Het is wel overduidelijk dat deze manier van piano leren spelen minder tijd vereist en doeltreffender is. Toch kun je met alleen piano akkoorden niet alles. Wanneer je echt lastige muziekstukken wilt spelen zal je ook nog kennis moeten hebben van het notenschrift en daarnaast kun je niet eenvoudig van muziekinstrument wisselen.

Weet je al welke methode het beste bij jou past? Vergelijk eens een paar piano cursussen. Cursussen van een muziekschool of privé leraar worden op basis van het notenschrift gegeven en online pianolessen door middel van piano akkoorden. Cursussen op basis van het notenschrift zijn vaak wel duurder, omdat deze meer tijd vereisen. Ook betaal je dan voornamelijk voor de begeleiding van de docent(e).

 

http://www.leeronlinepiano.nl/